28 Eylül 2012 Cuma

Dijital Fotoğraf Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Dijital fotoğraf makinesi alırken dikkat etmemiz gerek bazı hususlar vardır. İlk olarak bu işi profesyonel olarak yapanlar zaten ne yapacağını hangi modeli seçeceğini çok iyi bilir. Biz burada amatör kullanıcılara yani kişisel olarak kendilerine güzel bir dijital fotoğraf makinesi almak isteyenlere bazı öğütler vereceğiz. Bütçenizi ve hangi amaçla kullanacağınızı da belirlediyseniz artık dikkat etmeniz gereken hususları anlatmaya da başlayalım.
Dijital Fotoğraf Makinesi

Yeni Nesil Modellerde Akıllı Uygulamalar...


Yeni nesil modellerde ayrıca birçok ek özellik bulunmakta. Teknik özelliklerin dışında akıllı uygulamaları ile daha fazla keyif almanız mümkün oluyor. Yeni nesil modellerde özellikle deklanşör ayarı daha gelişmiş oluyor. Tam gülümsemiş poz vermeye hazırlandığınız zaman aynı pozda 4-5 saniye beklemek elbette hoş değil. Yeni modellerde bu 1-2 saniyeye düşmekte. Günümüzde bazı akıllı telefonlarda ise bu durum 1 saniyenin de altında. Fiyatına ve markasına göre bu saniye değişebilir. Am ideal olan 2 saniyenin altında olması. Pil durumu da kullanma şeklinize göre değişiyor. Şarj edilebilir piller ile çalışanlar ise daha ideal olarak gözüküyor. Olası durumlarda yanınızda fazladan kalem pil bulundurarak şarjınız bittiğinde de işleme devam edebilirsiniz.

Megapiksel Özelliği, Dijital ve Optik Zoom ve Lens Markası..

Türkiye'de yaygın olarak bilinen en büyük hata, bir fotoğraf makinesinin megapiksel ölçüsü ne kadar iyi ise o kadar net çektiği kanısıdır. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Fotoğraf makinelerinde megapiksel ölçüsü 3.2, 5, 8 ve 12 diye devam ediyor. Megapiksel, çekilen fotoğrafın büyüklüğünü gösterir. Doğal olarak da piksel sayısını ifade eder. Fotoğrafın net olmasını sağlayan ise piksel yoğunluğudur. Bu sayede çekilen kareler büyüdükçe kalite bozulmaz. Kişisel bir kullanıcı için 5 Mp gayet iyi bir rakam gibi duruyor. Tabi çok ince detaylar ile ilgili değilseniz. İnsanları en çok yanıltan bir diğer konu ise dijital zoom ve optik zoom arasındaki farkı bilmemesinden kaynaklı seçim yapması. Makinelerin üzerinde yer alan 12x dijital zoom gibi ibarelere kanmamak gerek. Dijital zoom sadece çekilmiş resmi büyütüp küçültmeye yaramakta ve başka bir özelliği de bulunmamakta. Optik zoom ise özellikle çekmek istediğiniz kareyi yakalamaya çalışıyor. Optik zoom ne kadar iyi ise fotoğraf kalitesi de doğal olarak o kadar iyi. Kaliteli resimler çekmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise optik lensin markasıdır. Küçük çaplı markalar lens kalitesi düşük ürünleri allayıp pullayıp satmaya çalışmakta. Dış görünümünden etkilenen müşteriler ise ürünü aldıktan ve kullandıktan sonra hayal kırıklığı yaşamakta. Bu yüzden seçeceğiniz üründe bulunan lens markasının dünyaca ünlü markalar olmasına dikkat edin. Nikon, Canon, Kodak, Fuji, Sony gibi ünlü markaları göz önüne alabilirsiniz. Fotoğraflarda gözünüzün kırmızı çıkmasını istemiyorsanız "Red Eye Reduction" özelliği olan modelleri seçmelisiniz. Bu özellik ile yetersiz ışığın bulunduğu alanlardaki flaş patlaması sonrası ortaya çıkan sorunları da ortadan kaldırmış oluyoruz. Teknik özellikler bu kadar. Bunlara seçim yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konular.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder