29 Eylül 2012 Cumartesi

Kayseri Sucuğu mu? Afyon Sucuğu mu?

Şahin Sucuk deneyimim: Öncelikle söylemeliyim ki Kayseri sucuğu pişerken kendini bırakıyor. Yani bıçak şekli kaybolup, et haline geri dönüş yapıyor. Tad olarak baharat ağırlıklı ve ev yapımı havası var. İyi pişmesine rağmen yumuşaklık kaybı yaşamadı. Bıraktığı yağ oranı çok fazla. Tavadaki yağı süzmek durumunda bile kalınabiliyor. Sevdiğim sucuklarda aradığım sostan kaynaklı hafif ekşimsi tadı pek yakalayamadım. Ancak kaliteli olduğunu ilk lokmada anlıyorsunuz. 

İkbal deneyimim: Şahin sucuğa göre çok daha az yağ bıraktı. Pişerken şekil değişikliğine uğramadı, bombeli bir hale girmedi. Yumuşaklık kaybı yok ve o kaliteli sucuklardaki ekşimsi tadı bana hissettirdi. Her iki sucuğun da vakumlu falan olmadığını varsayarsak, ikisinin de gevrekliği oldukça iyi düzeydeydi. Afyon sucuğunun baharatının kıvamı daha iyi geldi. Kayseri sucuğunda baharat tadı ve kokusu etin önüne geçmiş gibi görünüyordu. Ancak Kayseri sucuğunun da sarımsak yoğunluğu beni cezbetmedi değil. İki il arasındaki tatlı sucuk rekabetinde ben farklı bir yorumda bulunacağım. 

Deneyimime göre Afyon sucukları kahvaltı için daha ideal. Yani daha az yağ, daha az baharat ile kahvaltınızda bünyenizi zorlamadan tüketebileceğiniz bir tadı var. 

Kayseri sucuğu ise daha çok ekmek arası, ya da kaçamak atıştırmalık için gün içinde öğün arası olarak pişirilip yenilesi bir ürün. Kahvaltıya pek yakışmaz. 

İkisinden birini almak zorunda kalsam ben damak tadımdan yola çıkarak yağ oranı ve tad olarak Afyon sucuğunu seçerim. Ama akşam sadece sucuk ekmek yemek durumundaysam bu tercihimden cayabilirim. 

İki ilimizde bu işi iyi yapıyor. Afyon daha çok sanayi yönünden sucukla iç içeyken, Kayseri ise geleneksel bir yönden sucuğa bağlı. Bunun için marketlerden alırken, Afyon sucuğu; sipariş ile getirtirken Kayseri ev yapımı sucuğu tercih etmekte yarar var.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder