28 Eylül 2012 Cuma

İnternetten Alışveriş Ve Güvenlik


Herhangi bir ürün veya hizmet satın almayı düşündüğümüz de hemen hemen hepimiz ürünü internette araştırmayı tercih ediyoruz. Online alışveriş mağazaları, forum siteleri hatta bloglarda ürün hakkında bilgisi olan insanların fikirlerini referans alıyor, ürünün en uygun fiyata nerede satıldığını, garanti koşullarını ve varsa ürün ile ilgili kampanya veya indirimler hakkındaki güncel bilgilere oturduğumuz yerden ulaşabiliyor, nakliyat sıkıntısı çekmeden , fazla para vermeden bilinçli alışveriş yapabiliyoruz. Bu araştırma sürecinde online internet mağazaları, grup alışveriş siteleri ve açık arttırma sitelerindeki ürün fiyatlarının piyasaya oranla çok daha uygun olduğunu ve indirim ya da kampanyaların çoğunun internet alışverişinde geçerli olduğunu da görüyoruz.

Ancak söz konusu internetten alışveriş olunca, çoğunluk için dolandırılma ve kişisel bilgilerin çalınması korkusu daha ağır basıyor.

İnternet alışverişinin yanı sıra e-ticaretin de en kritik aşaması kredi kartı dolandırıcılığı, kimlik hırsızlığı gibi sebeplerden dolayı satın alma aşamasıdır. Yasal alışveriş sitelerinde, online mağazalarda ve açık arttırma sitelerinde kullanıcıların ödeme sırasında herhangi bir dolandırıcılığa maruz kalmaması için EV SSL Sertifikası ve 3D Secure Sistemi ile ileri düzey güvenlik önlemleri alınmaktadır.

SSL sistemi internet üzerinde paylaşılan verilerin sadece karşı tarafa iletilmesini sağlayan yani kişisel verilerinizin 3. şahıslara ulaşmasını engelleyen bir güvenlik protokolüdür. EV SSL Sertifikası bulunan bir e-ticaret sitesinde ödeme aşamasına geldiğinde, tarayıcının adres çubuğu yeşil rengine dönmektedir. Dolayısıyla ödeme formu ekrana geldiğinde yani henüz kredi kartı veya banka kartı bilgileri girilmeden önce adres çubuğunun yeşil olup olmadığına bakılarak güvenlik düzeyi hakkında fikir sahibi olmak mümkündür.

Türkiye’de de Ocak 2011’de zorunlu hale getirilen 3D Secure Sistem ile ürün bedelini ödeme aşamasında girilen kredi kartı bilgileri veya banka kartı bilgileri ve ödeme talimatı söz konusu siteye değil bankaya iletilmekte ve kart sahibine ödemenin onaylanmasını sağlayacak olan bir şifre sms olarak gönderilmektedir. Dolayısıyla kart sahibinin onayı olmaksızın harcama yapılması veya karttan ürün bedelinden daha fazla miktarda para çekilmesi söz konusu değildir.

Tüm bu koşullar dikkate alındığında internetten alışveriş yapmak gündelik hayatta yaptıklarımıza oranla çok daha güvenlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder